(?)

 (?)

Een tent
30-10-2016  15:51

"Hoe gaat het nou met je boot?"
Afgelopen week heb ik een soort koepel over de boot gemaakt, zodat er zo min mogelijk stof bij komt tijdens het lakken. De zijkanten zijn oprolbaar zodat ik er goed bij kan. De volgende stap is dus beitsen, lakken en schilderen. Hier ga ik de komende tijd mee bezig.

Op Facebook staat een video waarin te zien is hoe de oprol-tent werkt, klik hier om daar naar toe te gaan (nieuw venster).

Kleine verlegging van de koers
09-07-2016  11:09

Nou ja, de koers blijft eigenlijk hetzelfde, het doel blijkt alleen wat verder te liggen.

Ontdanks mijn inspanningen van de afgelopen tijd is de zeilboot nog niet af. Deze zomervakantie kan er dus nog niet in gezeild worden. Afgelopen week heb ik goed op een rijtje gezet wat er nog allemaal moet gebeuren, en daaruit geconcludeerd dat de boot eind oktober te water kan.

Intussen ben ik op zoek naar een baantje om mijn tussenjaar te bekostigen. Hoeveel dagen ik per week ga werken beïnvloed uiteraard ook wanneer de boot klaar is. Zodra hier meer zekerheid over is zal dit zeker ook hier op de website en op facebook verschijnen.

Een uitdagende eindsprint
23-06-2016  13:13

De afgelopen weken ben ik verschrikkelijk druk bezig geweest met de boot. De zijkanten zijn nu zo goed als helemaal geschuurd, het dek is één keer geschuurd (moet nog een keer) en de dekrand zit er bijna helemaal op.

Bij het schuren van de zijkanten liep ik er tegenaan dat het oppervlak erg hobbelig was, maar dat viel (met veel moeite) weg te schuren. De onderkant van de boot is nog veel bobbeliger. Om dit goed te schuren is een heel gedoe, ook omdat het erg lastig boven mijn hoofd werken is. Zo loop ik bij (bijna) elke klus tegen dingen aan die het lastiger maken. Dat is leuk en uitdagend, maar af en toe ook best frustrerend.

Het zwaard (beweegbare kiel) heb ik volledig afgeschuurd en donkergroen geschilderd. Niet alleen omdat het er leuk uitziet, maar vooral om te voorkomen dat er zich opnieuw roest vormt.

Ik bemerkte dat ik al een tijd geen nieuwe foto's heb geplaatst. Gelukkig heb ik in de tussentijd weldegelijk foto's gemaakt. Een (best uitgebreide) selectie hiervan heb ik toegevoegd aan het album.

Alle zeilen bij, op een nieuwe locatie
04-06-2016  11:00

Gisteren (vrijdag 3 juni) heb ik de boot verhuisd naar een schuur achter de galerie Bijzonder Goed op 132, in Eefde. Dit is al de vijfde locatie sinds ik met het project begonnen ben. Gelukkig kan ik van deze ruimte gebruik maken totdat de boot te water gelaten wordt.

Voordat dat zover is moet er echter nog een boel gebeuren; ik moet de boot nog aan alle kanten schuren en lakken, en nog allerlei losse onderdelen plaatsen, zoals de mast, het roer, kikkertjes, sjorlieren en meer. Gelukkig is het tijdperk van huiswerk en examens nu definitief afgelopen, dus kan ik me volledig focussen op de boot.

Nog een keer in de krant
15-05-2016  17:10

Afgelopen vrijdag stond zeilwerkstuk ook in de Stentor. Met een prachtig uitgebreid artikel, en een grote aankondiging op de voorkant van de regiobijlage. Zoals op de fotoos te zien is ben ik intussen ook weer een stuk verder gekomen met het werk aan de boot. Vanwege examens en dergelijken had ik geen tijd om vaker updates op de website te zetten, maar dat betekent zeker niet dat het project stil staat!

 

Links de aankondiging op de voorkant, rechts het artikel. Mail me even als je het graag wilt lezen.

In de Zutphense kranten
10-03-2016  18:04

Naar aanleiding van de verhuizing stond de boot deze week in de plaatselijke Zutphense krantjes.

Links de Zutphense Koerier, rechts Contact. Het artikel in Contact is ook online te lezen.

 

Beoordeling eindwerkstuk door school
10-03-2016  17:26

Dit project begon als mijn eindwerkstuk voor school. Voor het geheel van het project, de presentatie, het werkstuk en het doorgemaakte persoonlijke proces heb ik nu een 8 gekregen van mijn begeleider. Een heel mooi cijfer!

Nieuwe "werf"
26-02-2016  16:51

Weetje: Het verleggen van een boot over een kleine afstand heet "verhalen". Dit kan gebeuren met de motor of de zeilen, net als tijdens het varen. Vaak doet men dit echter ook op andere manieren, bijvoorbeeld met een peddel, met een vaarboom (een soort lange stok) of door aan de boot te duwen / trekken vanaf de wal.

Het verplaatsen van een boot over land gaat heel anders. Omdat ik weg moest uit de garagebox ben ik op zoek gegaan naar een andere locatie. Na lang zoeken heb ik een locatie gevonden, net zuidelijk van Leesten. Vandaag heb ik op een boottrailer de boot van de oude naar de nieuwe locatie gebracht. Dat was nog een boel werk, maar uiteindelijk ligt de boot nu toch in een mooie ruime schuur.

De boot ligt nu bij Zorgboerderij Project Pi. Deze locatie heb ik gevonden via Stichting de Zutphense Uitdaging.

Oh, enneeuh... sinds 24 januari heeft Zeilwerkstuk ook een Facebook-pagina. Klik hier om een kijkje te nemen!

De zeilen (3/3)
24-02-2016  21:13

De zeilen zijn klaar. Na vele uren zwoegen bij Doorn Zeilmakerij, is het nu toch eindelijk helemaal af.

Gedurende het zeilmaken heb ik enorm veel geleerd. Onder meer ben ik redelijk handig geworden met een naaimachine en heb ik een schat aan informatie mogen ontvangen van Ben Doorn en Lian Meurs, die mij met veel zorg bij het proces hebben begeleid.

Bij de presentatie waren de zeilen ook al aanwezig, hierna heb ik nog een aantal belangrijke details toegevoegd, waaronder zeillatten en tell-tales. Dit zijn kleine, gekleurde "staartjes" aan het zeil, die het gemakkelijker maken te zien of het zeil goed staat.

Het gaat me voor de wind
08-02-2016  09:32

Mijn eindwerkstukpresentatie, afgelopen donderdag, ging geweldig. Er was veel publiek, en er werden veel geïnteresseerde vragen gesteld. Daarnaast waren veel mensen erg onder de indruk van mijn zeilen, die ik had meegenomen. De zeilen moeten voor een paar laatste details nog even terug naar de zeilmakerij, dan zijn ze pas echt helemaal klaar.

Behalve dat ik op 4 februari mijn presentatie heb gehouden, is op 3 februari mijn mast bezorgd. Het ziet er goed uit en er zit nog veel beslag op (nee, niet dat spul waar je pannenkoeken van bakt, maar metalen onderdelen). De mast moet worden ingekort en opnieuw geschuurd en gelakt. Ook moet het beslag op zijn plek worden gezet. Het uiterste topje is nogal verrot, maar dat is geen probleem, aangezien de mast toch moet worden ingekort.

De eerstvolgende werkzaamheden zijn dus het inkorten en lakken van de mast en het fabriceren en plaatsen van een lage waterkering langs de rand van de kuip. Intussen pak ik, na de presentatieweek, het gewone schoolwerk weer op. Tussendoor zal ik proberen zo veel mogelijk tijd te vinden voor de boot.

Mijn eindwerkstuk heb ik een tijdje geleden al ingeleverd op school. Deze kunt u downloaden door hier te klikken en te kiezen voor de grijze knop "download via uw browser". Delen overnemen of gebruiken is prima, wel graag even melden.

EWP - Eindwerkstukpresentatie
29-01-2016  18:03

Donderdag 4 februari presenteer ik mijn eindwerkstuk!
Mijn presentatie vindt plaats om 18:00 aan de Weerdslag 14a in Zutphen. Hier vertel ik over mijn eindwerkstuk, en is mijn eindwerkstuk ter inzage aanwezig. Ook zullen de zeilen die ik heb gemaakt hoogstwaarschijnlijk te bezichtigen zijn. Daarnaast is er de mogelijkheid om vragen aan mij te stellen tijdens mijn presentatie en in de pauzes.

Bovendien zijn er op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag ook eindwerkstukpresentaties van al mijn jaargenoten. Hier kunt u het schema downloaden, voor al deze presentaties: presentatieschema.xls

De zeilen (2/3)
19-01-2016  10:02

De zeilen voor mijn boot schieten al aardig op!

De genua (fok, voorzeil) is, op wat details na, helemaal af. Aan het grootzeil moet nog wat meer gebeuren, maar ook deze is al flink ver. De laatste keer heb ik een zeilzak gemaakt. Dit is een hoes om het zeil veilig in op te bergen als het niet op de boot zit.

Klik hier voor foto's van o.a. de zeilzak en de zeilen. Ga naar huren om er achter te komen hoe je mijn boot zelf kan ervaren!

De zeilen (1/3)
24-12-2015  21:46

De afgelopen drie dagen ben ik druk bezig geweest met het naaien van het zeil. In de prachtige werkplaats van Doorn Zeilmakerij heb ik nu het onderste deel van mijn grootzeil in elkaar zitten. Zoals te zien op de foto hieronder, is het nog niet af. Volgende week ga ik er weer mee verder, en komt het waarschijnlijk af. De bobbels, die te zien zijn op de foto, zijn niet per ongeluk. Als het zeil af is, en de wind blaast er langs, dan veranderen de bobbels in een mooie bolling in het zeil. Met een plat genaaid zeil zou de boot lang niet zo snel gaan.

Foto's van het zeilmaken staan hier.

Dek er op
23-11-2015  10:03

De boot staat alweer een tijdje onder dak. Ik mag gebruik maken van een garagebox op industrieterein de Mars.

Vanaf dat de boot in de nieuwe "werf" lag, ben ik er natuurlijk meteen mee aan de slag gegaan. Ik heb de latjes waar het dek op moet rusten vervangen, en verscheidene verstevigingen aangebracht op plekken waar de boot verzwakt was. Gisteren heb ik, samen met mijn vader, de achterste twee dekdelen op maat gezaagd en op de boot gemonteerd. Via deze pagina kan je zien hoe dat er uit ziet.


       

 

Werkruimte gezocht
10-10-2015  13:00

Met veel huiswerk te doen, een zeilkamp van school begeleiden, en een tentamenweek voor de boeg, was er weinig tijd voor de boot. Toch heb ik hout besteld voor een nieuw dek, het dek uitgezaagd en een aantal spantjes nagemaakt. De spantjes en het dek zijn nu klaar voor montage.

De boot zelf is intussen verplaatst naar een een boerderij vlak buiten Zutphen. Dit is echter een plek buiten, in weer in wind, wat betekend dat ik van het weer afhankelijk ben wanneer ik er weer mee verder ga. In de herfstvakantie ga ik weer verder klussen, en wil ik een stuk verder komen. Zodoende ben ik op zoek naar een ruimte in Zutphen / omgeving, waar ik mijn boot kan stallen en er verder aan kan werken.

Heb of ken jij een ruimte die misschien geschikt is? Tip me!

Trossen los!
07-07-2015  13:14

Het is definitief: ik heb een casco (dankjewel Dyon!). Een casco is alleen de romp, zeg maar de boot zelf, zoals je ziet op de foto. De mast, de zeilen en (bijna) alle andere onderdelen moet ik er nog bij kopen, of zelf maken. Er zitten al wel een roer en een zwaard aan. Gedurende de zomer kan ik gebruikmaken van de stalling van Jachtwerf "De Marshaven" (dankjewel Maarten!). Voor de winter heb ik dus nog een plekje nodig. Gelukkig heb ik in de vakantie een boel tijd, want dat ga ik zeker nodig hebben... Een mooier verjaardagscadeau kan ik me niet wensen!

Even schoonspuiten...